Corona verandert veel, zo is ‘thuiswerken’ de nieuwe norm. Ondanks dat dit absoluut voordelen biedt, is een groot aandachtspunt voor veel werkgevers: ‘Hoe houd ik op de juiste manier contact met mijn medewerkers? Hoe blijf ik, ook op afstand, in verbinding met mijn team? En hoe vang ik signalen ‘op afstand’ op?’ In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en tips om interactie te stimuleren en daarmee de betrokkenheid en verbinding te verhogen.
Het grootste gemis bij veel medewerkers is het ontbreken van het gezellige praatje ‘bij het koffieapparaat’. Door minder contact en een andere vorm van interactie onderling, kunnen medewerkers zich minder betrokken voelen bij een bedrijf of organisatie, bij collega’s. De situatie met corona maatregelen vraagt om een andere stijl van verbinding. Van leidinggevenden hoor ik dat het moeilijker is om gevoel te krijgen of medewerkers wel goed in hun vel zitten. Maar ook dat het eenvoudiger is om een ‘slecht nieuws boodschap’ over te brengen in deze periode.
Interactie vergroot hoeveel een medewerker zich betrokken voelt bij het bedrijf
De kracht van een goed team: door interactie stimuleer, motiveer en inspireer je elkaar. Samengevat noem je dit ook wel verbinding. Ook in tijden waarin het slecht gaat, is de sociale interactie heel belangrijk. Het geeft menselijke invulling aan het ‘employer brand’ van een bedrijf of organisatie.
Mijn tips voor leidinggevenden om de interactie en betrokkenheid binnen teams te stimuleren:
-
- Blijf informatie delen, biedt dit actief aan via verschillende kanalen;
- Benut een lunchpauze voor een wandelbila in de natuur, op gepaste afstand en stimuleer collega’s om dit ook te doen;
- Een koffiepauze plannen kan ook online, stimuleer ‘niet-werkgerelateerde gesprekken’;
- Plan jouw agenda niet bomvol maar hou ook ruimte om iemand ‘gewoon’ te spreken;
- Laat teams mede zelf bepalen hoe ze contact met elkaar willen houden;
- Heb specifieke aandacht voor de groep ouders met jonge kinderen en alleenstaanden. Deze groepen hebben over het algemeen meer moeite om met de maatregelen om te gaan en een prettige tijdsindeling te vinden.
Voor meer tips kun je bijvoorbeeld deze link checken: 3 manieren om conflicten te voorkomen.
Ziek of niet ziek?
Hoe om te gaan met een ziekmelding in een tijd waarin het elkaar opzoeken tot een minimum is beperkt? Het maken van verbinding is dan een extra uitdaging.
- Weet of je zieke medewerker op korte termijn weer kan terugkeren in eigen functie, hiervoor kun je afstemmen met de medewerker zelf en ook de bedrijfsarts;
- Vorm je een beeld van de reden van afwezigheid: ziek of niet, rondom quarantaine zonder diagnose gelden andere richtlijnen dan bij positieve uitslag van een coronatest;
- Zet in op een variatie van re-integratie methoden, denk aan maatwerk op de werkplek, bedrijfsfysiotherapie, of tijdelijk andere taken;
- Houd extra contact met collega’s en medewerkers, ook als er geen directe reden is, voorkomen van uitval is beter dan ‘genezen’.
Het nieuwe werken
De coronamaatregelen hebben het nieuwe werken versneld. Interactie is extra belangrijk geworden, deelname aan online bijeenkomsten is explosief toegenomen. Werkgevers die eerst nog negatief waren over thuiswerken, zijn nu overtuigd van de mogelijkheden en voordelen. Voor het nieuwe werken hebben veel medewerkers de beschikking gekregen over middelen om goed thuis te kunnen werken. Het maken van verbinding heeft versneld nieuwe vormen aangenomen. Ook op kantoor zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd. Schoonmaken is nog belangrijker geworden en ook de populaire open kantoortuin maakt nu plaats voor een afgeschermde werkplek.
Heb je hulp en advies nodig over het vergroten van betrokkenheid van medewerkers? Of over de aanpak van ziekteverzuim in deze bijzondere periode? Ik help je graag verder.
Interactie is altijd belangrijk, maar nog belangrijker wanneer je elkaar niet fysiek kan treffen. Wanneer je ziek bent geweest is het natuurlijk ook belangrijk om dit met je werkgever te bespreken, zo kan deze hier rekening mee houden. Ook merk ik dat hier veel begrip voor is.