U wilt meer productie, deals, tevreden klanten, maar de cijfers dalen. Handen in het haar, wat te doen? De oplossing is vaak dichterbij dan u denkt! Verdiep u in uw medewerkers. Zijn ze nog gelukkig met het werk dat ze doen?
Jacqueline Landman van Boogschutter HR Projecten ziet het regelmatig gebeuren. Een laag energieniveau bij medewerkers, weinig plezier meer in het werk met een hoog ziekteverzuim tot gevolg. “Zo ontzettend jammer voor alle partijen.” Energie & plezier in het werk, daar staat Jacqueline voor. Daarom deelt zij graag haar tips.
Als een ‘off day’ langer duurt
Iedereen heeft weleens een ‘off day’. Maar regelmatig onverklaarbare fysieke klachten en slecht slapen zijn signalen die je serieus moet nemen. Dit geldt ook voor een langdurig laag energieniveau en een gebrek aan concentratie. In deze gevallen zal de kwaliteit van het werk teruglopen en is er een gebrek aan overzicht. “Laat dit niet door sudderen maar ga het gesprek met de medewerker aan”, geeft Jacqueline aan. “Benoem uw constateringen en ga samen op zoek naar de oorzaak. Alleen dan vindt u de geschikte oplossing.”
Tips om een goed gesprek aan te gaan
In gesprek blijven is ontzettend belangrijk om te komen tot gelukkige medewerkers. De goede vragen stellen, helpt hierbij.
1. Hoe ervaart de medewerker de hoeveelheid werk?
“Ja, ook te weinig werk komt voor”, geeft Jacqueline aan. “Net als te veel werk, is dit geen fijne situatie.” Iemand komt met moeite op gang, blijft te lang hangen in de pauzes en heeft ’s middags al snel alles ingepakt om naar huis te gaan. Of: werkt dan nog over met de nodige stress en streeft naar meer dan het gewenste resultaat. Er wordt geen voldoening (meer) uit het werk gehaald.
2. Vindt de medewerker het werk moeilijk of juist makkelijk?
Een belangrijke vraag die weinig gesteld wordt. “Als oplossing kunt u samen kijken of er alternatieven zijn of juist niet”, geeft Jacqueline aan.
3. Hoe ervaart de medewerker de werkomstandigheden?
Denk hierbij aan het werken met slechte of oude middelen of in hoog tempo met vernieuwing mee moeten. Maar ook de werksituatie speelt hierin een belangrijke rol. Denk hierbij aan risicovolle situaties, de juiste verlichting, omgang met collega’s en werkklimaat.
4. Wat is de situatie van de medewerker?
Klopt het zelfbeeld met ambities van de medewerker bij de werksituatie? Zijn er privéomstandigheden waardoor de werksituatie (tijdelijk) niet aansluit? Denk hierbij aan ‘life events’ die een bron van stress zijn zoals het overlijden van een naaste, kind krijgen, verhuizing, huwelijk, scheiding of een ernstige ziekte.
Kansrijk ondernemen begint bij krachtige medewerkers
Jacqueline: “Maak duidelijke afspraken met de medewerker zodat iedereen weet wat er moet gebeuren om de doelen te behalen. Dit voorkomt onzekerheid. En doet u beloftes? Kom deze dan ook altijd na. Hiermee geeft u het goede voorbeeld en kweekt u vertrouwen.” Als medewerkers het beste van zichzelf kunnen en mogen laten zien, biedt je een werkomgeving voor geluk en daarmee de weg naar tevreden klanten.
Bovenstaande verdient een belangrijke plaats in het strategische beleid van een bedrijf. Hulp nodig bij het verwerken en implementeren? Met als resultaat energieke, succesvolle en gelukkige medewerkers?
Boogschutter HR Projecten – Voor advies en tijdelijke ondersteuning
Dit artikel is eerder verschenen bij Ondernemersbelang op 3-5-2018
Redactie van dit artikel is gedaan door Estagram